събота, 12 ноември 2011 г.

Градът легенда

Поощрителна награда от Национален конкурс за пътеписи "Неизвестната България"

Градът легенда
Анита Николова

           Има градове, които си остават вечно млади, въпреки древната си история.
  Хисаря е един от тях. В него са отсядали тракийски вождове, римски императори, скити от Дакия. Той е посрещал стрелите на Севера и Юга, но никога не е загивал от лава или земни трусове. Три пъти градът е погребван, но е възкръсвал отново.
            През късната античност римляните са наричали Хисаря Аугусте – град на императорите, защото всичко в него напълно задоволявало нуждите им. След като е разрушен от готите, той получава името на своя обновител и се нарича Диоклецианополис. Тогава се построяват високи каменни стени, които имат за цел да предпазят града и неговите обитатели от чужди набези.
  Българите му дават друго име. Наричат го Топлица заради топлите извори, на които те стават стопани. Турците възстановяват градчето през XVII век и го наричат Хисар, което означава крепост.

Градът има богата история. Неговите първи обитатели са траките. Именно по тяхно време се разнася и славата на минералните извори. Около съществуването на града витаят много легенди. Ето и една от тях.
  Потънал в скръб велик император. На смъртен одър ридаела красива императрица. Незнайна болест отброявала последните й дни. Всички търсели лек, но безуспешно. Завели при болната един трак, който казал, че има само един лек – те трябвало да тръгнат на изток, докато стигнат р. Хеброс. След един път на север ще стигнат до топли извори, там императрицата трябва да се къпе и да пие водата им.
Попитали стария трак каква да бъде наградата му, а той отговорил – искам само да живеете в мир със събратята ми там. И чудото станало – императрицата се оправила напълно, а императорът изградил там хубав и богат град, който нарекли Аугусте. Но римляните не постигнали най-важното – мир с траките. Те решили да си послужат с коварство – сдружили императорския син с красивата Хебрия, а дъщерята на владетеля – с младия Ролистен. Те очаквали, че така ще сломят траките. Но траките били стопани на тези земи и приемали гости, но не и господари.

          Така се родил един от най-красивите градове в нашата страна. Той се намира в близост до град Пловдив, на не повече от 175 км от столицата ни. Климатът е мек, което го прави още по-подходящ за туристическа дестинация.

            Няма човек, който да е отишъл в Хисаря, и да не е видял неговите каменни стени. Те са се превърнали в символ на града.
   Били са построени с цел защитата му от външни нападения, а също така и за да гарантират сигурността на императорите в него. Дълги каменни зидове опасват града и така той се превръща в непревземаема крепост. Каменната им снага достига до 12м, а широчината им е 3 м. Крепостта никога не е служила за стратегически цели и не е вземала участие във важни военни действия.
  Според преданията тя е строена в продължение на 20г., като съвсем малка част от строителите успели да дочакат края на построяването й.
Хисаря има пет входни порти, като времето е образувало причудливи форми на един от входовете на града. Това са прочутите камили, които имат формата на две камили, застанали една срещу друга.

         Но не крепостните стени са онова чудо, което привлича летовниците. Всяка година, през четирите сезона, млади и стари отиват в императорския град, за да лекуват своите заболявания.
Топлите минерални извори се оказват спасителни за много хора, които имат проблеми със здравето.
В града има 22 минерални извора.

Друго чудо в този град е басейнът на Момина баня. Една легенда разказва, че когато настъпело полунощ изворът започвал да прелива. От големия чучур се появявала вградена хубавица, която започвала да плиска и шумно да се къпе. Това продължавало до сутринта.
Според друга легенда един турски бей искал да направи най-хубавото момиче в града свое, но то отказало, защото искало да запази честта си неопетнена. Тогава той й заповядал да му сервира гола. Тя го сторила, а след това го ударила с таблата по главата. Тогава момичето мигом се вкаменило, а дъщерите на бея не могли да повярват на случилото се и отишли да видят с очите си. Тогава били застигнати от турци, които искали да ги похитят и мигом се издигнали високи стени, които обградили вкаменилото се момиче заедно с дъщерите на бея.
Така те били спасени от ръцете на похитителите.
Местните легенди казват, че вода е текла от фонтана само през тъмната част от денонощието. Днес този фонтан е запазен, а на неговата красота и атмосферата, която създава, се радват и малки, и големи.

        Хисаря е необикновен град. В себе си съчетава новото, автентичното и неповторимото.
Градът е топъл дори и през студените зимни дни, а това го прави подходящ за отмора дори и през зимата.



1 коментар:

  1. Трябва задължително да обичаме родината,
    и тачим историята си.
    Адмирации за прекрасния пътепис!!!

    ОтговорИзтриване